Om chokolademageriet

Velkommen til Chokolade Mageriet

– en virksomhed med stolte traditioner, og hjertet på rette sted.

Historien
I 2002 besluttede jeg mig for at tage springet ud i livet som selvstændig. Jeg åbnede min drømmebutik, som efter mange overvejelser fik navnet Chokolade Mageriet.

Måske lå det ikke i kortene at det var det jeg skulle, og dog. Jeg er født og opvokset i et lille samfund på Stevns. Her boede jeg med min mor, far, 2 søstre og vores dejlige hund. Jeg var allerede dengang, meget glad for at arbejde i et køkken, og især med søde sager.

Favorit tidspunktet på året var julen, da jeg elskede alt det det indebar af småkage-bagning og konfekt-produktion. Især der var jeg meget kreativ, både med smage men også med former. Vores hund bygget i marcipan, var en af mine stoltheder.

Efter 9. ende klasse endte jeg i gymnasiet, og fik en sproglig studentereksamen.  Jeg blev student som 18 årig. Så stod jeg som de fleste andre studenter, og vidste ikke hvad fremtiden skulle bringe. Det bedste råd jeg nogensinde har fået, fik jeg dengang. Mærk efter!

Det var det jeg gjorde, jeg mærkede efter. Alle veje stod åbne, og jeg konkluderede med det samme at jeg skulle den søde vej. Konditor? bager? Det kunne være oplagt, men jeg ville bare helst noget andet. Så jeg researchede en masse på dette emne, og de mest spændende søde virksomheder var hurtigt de lækre chokolade-butikker. I 1994 var der bare ikke så mange chokolade-butikker og de få der var, var ved nærmere eftersyn, med produktion på en fabrik. De var altså forhandlere. Det var ikke det jeg ville.

Ved et tilfælde sad jeg en dag med et super lækkert gourmet-magasin. I et lille hjørne var der en lille bitte reklame, for et ægte chokolade-værksted. Virksomheden lå på Østerbro i København. Jeg kontaktede ejeren, som var forholdsvis nystartet. Jeg valgte at bruge min sommerferie på at være i ulønnet praktik i denne virksomhed og jeg faldt straks for faget.

  • Duftene; af chokoladen, vanilje, orange, kaffe, blød nougat og alle de andre lækkerier.
  • Lydene; der kommer når man rører rundt i et stort kar, fyldt med den lækreste chokolade.
  • Smagene; af råvarerne enkeltvis, og sat sammen fra a-z.
  • Håndværket i hvert enkelt lille bitte stykke. De små, men vigtige nuancer, der fuldender netop det stykke chokolade.
  • Fællesskabet der opstår i en lille virksomhed, hvor alle kæmper for samme sag, især i de travle perioder.
  • Kontakten med hver enkelt kunde, der med stor forventning træder ind i sådan en butik. Kontakten med de altid glade kunder, og smilet der opstår når man har tilbudt en lille smagsprøve.
  • Glæden, ved at høre kunden sige uhmmmm allerede inden chokolade-stykket er nået ind i munden.

Alt dette opdagede jeg indenfor kort tid i virksomheden. Ikke længe efter start, var der tilfældigvis oprettet en helt ny uddannelse indenfor branchen. Det var præcis hvad jeg havde ønsket, og efter at have læst pensum, startede jeg i lære med tilbagevirkende kraft. Læretiden ville være på 3 år og 7 måneder. Jeg blev således den første elev på uddannelsen i Danmark.

Jeg var en meget videbegærlig elev, og efter 2 år i denne virksomhed, skulle der fornyelse til. Præcis der, var der en ung pige der havde overtaget en eksisterende chokolade-butik på Frederiksberg, og jeg kunne fortsætte min læretid der. Tina var en dygtig konditor, med stor interesse i chokolade. Det var en spændende tid, med opstart, den gamle opskriftbog fra 1923 hun havde overtaget, og de fine Frederiksberg fruer der var fast klientel i forretningen.

I min læretid, blev jeg præsenteret for håndværket på den gammeldags måde. Idet jeg var den eneste elev på den uddannelse på konditorfagskolen, fik jeg så vidt muligt ene-undervisning og kreativiteten var stor. Udover chokolade, berørte jeg alt indenfor den søde verden, bolsjer, is, karamel, blikfang, dragering osv. I min uddannelsesperiode, var jeg både i praktik i Sømods-bolsjer og på slikfabrik.

Det var vedtaget at svendeprøven indenfor branchen, skulle udføres i virksomheden. Opgaven bestod i at jeg skulle fremstille 6 fylde chokolader, 2 større fyldte chokolade, brændte mandler og bolsjer, et blikfang, påskeæg med fyld, påskeæg som skaller og flødeboller. Kort forinden havde jeg mistet min mor, og var presset, men jeg bestod min svendeprøve med flot resultat.

Undervejs i uddannelsen og derefter, blev jeg et par gange opfordret (presset, ti hi) til at deltage i nogle konkurrencer i faget. Jeg startede ikke så godt ud, men øvelse gør mester og i foråret 2002 vandt jeg DM i chokolade.

Jeg havde i lang tid gået med drømmen om at åbne min egen virksomhed, og den medalje gav mig for alvor blod på tanden til at tage springet.

Chokolade Mageriet åbnede d. 18. oktober 2002.